Simpozijum “Multidisciplinarni pristup liječenja boli”: U Ambulanti za terapiju boli KCUS zbrinuto 300 bolesnika

Preporučujemo

U Institutu za NIR KCUS održan je Simpozijum pod nazivom „Multidisciplinarni pristup liječenja boli“ . Simpozijumu su prisustvovali ljekari, anesteziolozi i medicinsko osoblje KCUS i drugih zdravstvenih ustanova.

Organizatori ovog naučnog skupa su Institut za NIR i Klinika za anesteziju i reanimaciju KCUS, a prisutnima su se obratile obratile direktorica Discipline za nauku i nastavu, prof.dr.Enra Mehmedika – Suljić i šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS, prim.dr.Amela Katica –Mulalić.

Prim.dr.Amela Katica Mulalić zahvalila se menadžmentu KCUS na podršci u organizaciji Simpozijuma, te istakla da je ovo odlična prilika za razmjenu iskustava i znanja sa kolegama, ali i mogućnost za praćenje savremenih trendova u terapiji boli.

“2018.godina proglašena je za godinu terapije boli. Danas su sa nama kolege koje se bave različitim oblastima medicine, jer terapija boli podrazumijeva multidisciplinaran pristup. U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu  se koristimo velikim brojem terapijskih procedura, čime znatno utičemo na smanjenje i eliminisanje boli. Dugoročni cilj terapije boli jeste poboljšanje kvalitete života bolesnika ali i njihovih porodica i staratelja” – istakla je prim.dr. Katica – Mulalić.

Prof.dr. Enra Mehmedika – Suljić obratila se skupu u ime generalne direktorice KCUS, prof.dr.Sebije Izetbegović, te održala uvodno predavanje.

Prof.dr. Mehmedika – Suljić navela je da je KCUS prva ustanova u BiH koja je uvidjela potrebu za ambulantom u kojoj će se ublažiti pa i potpuno eliminisati jaka i iscrpljujuća bol kod pacijenata.

“U septembru 2017.godine,  na Klinici za anesteziju i reanimaciju otvorili smo Ambulantu za terapiju boli. Do sada smo u ovoj ambulanti zbrinuli 300 pacijenata iz cijele Bosne i Hercegovine. Imali smo priliku razgovarati sa bolesnicima tokom terapije. Njihove priče su veoma slične. Svi oni su mjesecima pa i godinama trpili nepodnošljivu bol, koju nikako nisu mogli kontrolirati. U Ambulanti za terapiju boli pronašli su  olakšanje i imaju samo riječi zahvalnosti i hvale. Teme današnjeg Simpozijuma veoma su korisne za svakodnevni rad s bolesnicima koji trpe bilo koju vrstu jake boli” – izjavila je prof.dr.Mehmedika – Suljić.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu otvoren je za sve vidove saradnje i stručnog usavršavanja, u cilju pružanja  kvalitetnijih zdravstvenih usluga bolesnicima.

Najnovije

Uprkos zabrani, u Beogradu održan skup podrške Palestini

I pored toga što je današnji skup podrške Palestini u Beogradu zabranjen, grupa od oko 200 građana ipak okupila...