Sastanak arapskih ministra zbog krvoprolića u Gazi

Preporučujemo

Arapski ministri vanjskih poslova održat će hitan sastanak Arapske lige zbog izraelsko-palestinske krize, rekao je izvor iz tog regionalnog tijela.

Sastanak će biti održan na zahtjev Saudijske Arabije, a njegova je svrha “suprotstaviti se izraelskoj agresiji na palestinski narod” i  “ilegalnoj odluci SAD-a da preseli ambasadu u okupirani Jeruzalem”.

Sastanak stalnih predstavnika Arapske lige u srijedu bit će pripremni skup za sjednicu u četvrtak, dodao je izvor. Na njemu će ponajviše biti riječi o američkoj inicijativi preseljenja ambasade u Jeruzalem, što je glavni sekretar Arapske lige Ahmed Aboul Gheit okvalificirao kao “jasno kršenje međunarodnog prava”.

Glavni sekretarArapske lige osudio je u utorak  “masakr” Izraela nad Palestincima u Gazi.

Panarapska organizacija pozvala je Međunarodni kazneni sud da s tim u vezi pokrene istragu.

Najmanje 60 Palestinaca ubijeno je od početka protesta u Gazi u ponedjeljak, do kojih je došlo zbog preseljenja američke ambasade u Jeruzalem i palestinskog obilježavanja ‘Nakbe’ ili ‘katastrofe’, 15. maja, kad su 1948. mnogi Palestinci morali napustiti svoje domove i kad je službeno osnovana izraelska država, prenosi index.hr.

Najnovije

Bolnice sve krcatije, situacija kritična: Epidemija iz Ukrajine mogla bi se proširiti na cijeli svijet!

Bolnice i zdravstvene ustanove širom Ukrajine posljednjih se sedmica susreću s drastičnim povećanjem infekcija zbog otpornosti na antibiotike, zbog...