- Advertisement -

Skuplji plin za KS nego za Nizozemsku: Da li se neko ugradio u cijenu plina?

Preporučujemo

U setu saopćenja koje je Energoinvest plasirao ovih dana, a tek nakon TV nastupa Bisere Hadžialjević prezentovana je ponuda za kupovinu dodatnih količina gasa za KS, piše Almir Bečarević.

Ove dodatne količine gasa nisu mogle biti nabavljene od Gazproma pa se pribjeglo “originalnoj” ponudi “tržišnog” isporučioca gasa. Nije bitno što je ostalo nepoznato šta znači “tržišni isporučilac gasa” tj. koja je to kompanija, ali data je cijena tog dodatnog gasa.

Moram priznati da u svoje 22 godine u gasu nisam vidio veću cijenu za 1000 Sm3 i ta cijena je nekoliko puta veća od cijene gasa kada se kupovao prirodni gas u trenucima gasne krize sa Ukrajinom 2009. godine i kada pola Evrope nije imalo gasa.

Da bi pojasnio o kakvoj se cijeni gasa radi prezentovat ću trenutnu cijenu gasa sa berze TTF Nizozemska što je referentna cijena za Evropu. Danas ta cijena iznosi 1.100 USD za 1000 Sm3.

Znači, imamo ponudu od 1.600 USD za 1000 Sm3 iz susjedstva, a na najreferentnijoj berzi imamo cijenu od 1.100 USD. Razlika između ove dvije cijene je na 500.000 Sm3 je 250.000 USD.

Smatram da mogu postaviti jasno pitanje, da li se neko ugradio na ove dodatne količine gasa i da li je moglo jeftinije od nekog drugog ‘tržišnog isporučioca gasa’.

Istovremeno, ovaj gas treba platiti avansno. Da Energoinvest nabavlja gas za svoje potrebe da li bi bio po ovoj cijeni i da li bi tražili više ponuda i od raznih “tržnih” isporučilaca.

Da bi se razumjela količina novca koja će biti utrošena za ovu nabavku može se razumjeti u narednoj činjenici: potreban iznos od 1,48 miliona KM za 500.000 Sm3 je cca ukupna vrijednost gasa za potrebe KS u jednom mjesecu i to npr. za mjesec avgust u 2021. godini.

500.000 Sm3 koji se nabavlja interventno je količina koja nije ni 50% od potrebnih količina gasa u današnjem danu. Znači, Energoinvest je obezbjedio “originalnu” ponudu koja se treba platiti 1,48 mil. KM za pola dana potrošnje gasa u KS, a da se time ne rješava problem u nabavci gasa.

Da li je moguće da je prirodni gas za KS skuplji nego za tržište Nizozemske i to sa najskuplje berze u Evropi?

Sada se postavlja još jedno pitanje, da li se sve ovo napravilo da se zaigra igra sa “tržišnim isporučiocem gasa” i izvuče 1,5 mil. KM što je vrijednost gasa za jedan ljetni mjesec u odnosu na pola dana potreba u gasu u jednom zimskom danu.

Kako izgleda kada Energoinvest nabavlja gasa od “tržišnih” igrača nalazi se u narednim rečenicama, citiram:

– Nije Energoinvest ništa tražio. Energoinvest je dostavio orginalnu ponudu Sarajevogasu. Sarajevogas ima orginalnu ponudu tržišnog isporučioca gasa koja je sa vrijednošću na granici u Zvorniku. Cijena je izuzetno velika, kad se to pretvori to je 1.600 dolara na 100 kubika, što je ekstremno puno i jako je velika cijena u odnosu na ono što imamo – navela je.

Napominjem, da je trenutna cijena za Sarajevogas preračunato u USD oko 400 USD. Neka svako procijeni da li je 1.600 USD mnogo u odnosu na 1.100 USD sa najskuplje berze u Evropi. 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Pogledajte kako je Konaković u delirijumu napadao SDP i SBB za izdaju države i crtanje podjela na maramicama u Beogradu (VIDEO)

Jučer je službeno priopćeno da će Denis Bećirović biti kandidat sedam stranaka za poziciju člana Predsjedništva BiH. Iza Bećirevićeve...