Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

Preporučujemo

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za koju se Kijev i njegovi strani partneri nadaju da će srušiti ruske linije i osloboditi još jedan značajan dio okupiranog teritorija.

Ruski oštri napadi u području Bahhmuta u Donjeckoj oblasti, a prošle sedmice i oko grada Avdiivka, postigli su ograničeni uspjeh uz visoku cijenu. Zapadni dužnosnici vjeruju da su desetine hiljada ruskih vojnika ubijeni u nedavnim borbama u tom području, a da su plaćenici Wagnerove grupe i regularne jedinice gotovo okružile, ali ne i preuzele kontrolu nad Bahmutom.

“Ruske snage mogu, ali i ne moraju, moći istjerati ukrajinske trupe iz Avdiivke ili Bahmuta, ali neće dobiti značajnu operativnu prednost ni od jednog od njih jer nemaju sposobnost iskoristiti takav napredak. Ruski milblogerski prostor i ruski, ukrajinski i zapadni mediji puni su rasprava o nadolazećoj ukrajinskoj protuofanzivi, za koju se čini da su jedina prava pitanja kada i gdje će se dogoditi”, analizirao je Institut za ratne studije – ISW.

Nedavni izvještaji u ruskim medijima ukazivali su na istrošene živce. Državna novinska agencija TASS u ponedjeljak je citirala Vladimira Rogova, predsjednika kolaboracionističkog pokreta “Mi smo zajedno s Rusijom” u okupiranim južnim ukrajinskim regijama, koji je rekao da je Kijev okupio oko 75.000 vojnika na fronti u Zaporožju na jugu zemlje .

Prošle sedmice, još jedan izvještaj Tass-a sugerisao je sve veću koncentraciju ukrajinske artiljerije na frontu u istočnom Donbasu, gdje bi Ukrajina također mogla pokušati izvesti svoj protuudar nakon mjeseci odbrane od ruskih napada.

Ruski oligarh koji je postao ratni vođa Jevgenij Prigožin čak je upozorio da ukrajinske snage možda pokušavaju izvršiti protivnapad oko Bahmuta, gdje su se Wagnerove i ruske snage gotovo zaustavile.

Obavještajne igre

Oleg Ignatov, viši analitičar Krizne grupe za Rusiju, rekao je Newsweeku da je očigledan nedostatak uvida Moskve u ukrajinsko planiranje posijao sjeme sumnje u nacionalnu sigurnost i vojnu sferu.

“Jako su zabrinuti”, rekao je Ignatov. “Uvijek su imali loše obavještajne podatke o Ukrajini. Mislim da nemaju jasno razumijevanje koliko resursa Ukrajinci trenutno imaju”, dodao je, ističući da su ukrajinske trupe trenirale širom Evrope, daleko od ruskih očiju .

“Ne mislim da je vojna obavještajna služba njihova jača strana”, rekao je Ignatov.

Nedostatak uspjeha na bojnom polju i nova runda naloga za mobilizaciju sugeršu da nešto nije po planu, dodao je Ignatov. “Oni razumiju da je vojna operacija zimi propala. U fazi su iscrpljenosti i shvaćaju da će im, ako se posao nastavi, trebati sve više i više vojnika na terenu”.

Mark Voyger, bivši posebni savjetnik za ruska i euroazijska pitanja tadašnjeg komandanta američke vojske za Evropu generala Bena Hodgesa, rekao je za Newsweek da Kremlj možda već priprema Ruse za loše vijesti.

“Moj je dojam da oni pripremaju stanovništvo za neku vrstu obrambene operacije s namjerom, vjerojatno, da pokušaju zamrznuti sukob na svojoj strani, i dok ne skupe te stotine tisuća novih regruta i rekonstruiraju se, vjerojatno prema kraj ljeta”, rekao je Voyager.

Ukrajinski lideri pomno kriju svoje namjere, iako su jasno dali do znanja da se sprema proljetna protuofanziva; vjerovatno potpomognut novim dolaskom zapadnih glavnih borbenih tenkova i drugih oklopnih vozila koja stižu u zemlju.

Ukrajinsko vojna komanda pokazalo se vještim u maskiranju svojih namjera. Prošlog septembra, dugo očekivani i toliko hvaljeni ukrajinski prodor prema Hersonu, naposljetku oslobođenom u novembru, na jugu bio je zaustavljen iznenadnim napadom u sjeveroistočnoj regiji Harkiva, koji je srušio ruske linije i poslao tamošnje nepripremljene jedinice Moskve u bijeg spašavajući svoje živote .

“Očekujem da će ponoviti sličnu operaciju dezinformisanja”, rekao je Voyger—sada nerezidentni viši saradnik u Centru za evropsku analizu i profesor na Američkom univerzitetu u Kijevu. “Morat će uspješno ponoviti ono što su učinili u jesen; ovo je kritično.”

Ali toliko očekivanja i rasprava o planiranoj ofanzivi znači da će to biti teško. “Ovih je dana teško natjerati ljude da začepe”, dodao je Voyger. “Istovremeno, možda ova zasićenost ovog informacijskog prostora s toliko komentara, nagađanja i analiza, također stvara ‘bijeli šum'”, koji može pomoći Kijevu da sakrije svoje planove i izbaci Ruse iz ravnoteže.

Jug ili istok

Ruske jedinice imale su nekoliko mjeseci da se pripreme za sljedeći ukrajinski napad i postojano su gradile utvrde na okupiranom teritoriju i pokušavale integrisati neke od stotina hiljada mobilizovanih vojnika.

U Donbasu su ruske jedinice i njihovi lokalni suradnici proveli osam godina utvrđujući dijelove Luganske i Donjecke oblasti nakon što su ih zauzeli u borbama od 2014. S obje strane crte bojišnice područje je prošarano tvrđavama na vrhovima brda i ožiljcima nizovima obrambenih linija.

Ukrajinska ofanziva u ovom području bila bi riskantna, iako možda manje ako su tamošnje ruske jedinice bile dovoljno degradirane borbama u žarištima kao što su Bahmut, Kreminna, Avdiivka i Svatove.

“Kad bi Ukrajinci pokušali pokrenuti veliku ofanzivu u tom području, zamislio bih da su odbrambene linije tamo značajnije od onih na jugu”, rekao je Voyger.

Na jugu, uspješni napadi iz Hersona ili Zaporožja, ili oboje, ugrozili bi Krim, prijeteći kopnenom mostu od okupiranog poluotoka do zapadne ruske granice preko okupiranog i razorenog Mariupolja. Melitopolj, koji se nalazi južno od linije Zaporožja, bio bi ključni cilj za bilo koju ukrajinsku ofanzivu u tom području.

Ravniji teritorij u Hersonskoj i Zaporiškoj oblasti bio bi prikladniji za ukrajinske tenkove koji su igrali relativno ograničenu ulogu u borbama oko Bahmuta, u kojima je dominirala artiljerija i razne vrste pješaštva. One će vjerovatno biti pojačane zapadnim tenkovima i borbenim vozilima.

Iako su tamošnje ruske jedinice pripremale odbranu, imale su samo kratko vrijeme za to u usporedbi sa svojim sunarodnjacima na istoku.

“Možda dinamičan zastoj u Donbasu odgovara objema stranama, dok Ukrajinci pripremaju napad na ta dva opća područja; ili na Melitopolj ili na jugozapad”, rekao je Voyger.

Kijev drži svoje karte blizu prsa, iako se čini da su ukrajinski komandanti odlučili pričekati s pokretanjem svoje protuofanzive dok novo zapadno oružje i vojnici obučeni od strane NATO-a ne budu spremni za borbu.

Alex Kokcharov, britanski analitičar rizika specijaliziran za Rusiju i Ukrajinu, rekao je za Newsweek da će duboki udari na ruske logističke mreže biti pokazatelj kada i gdje bi protuofanziva mogla pasti.

“To je ono što smo primijetili u septembru prošle godine u protuofanzivi u Harkovu, a zatim u oktobru i novembru na jugu za Herson”, rekao je Kokcharov.

Za Ukrajince nema lakih opcija, rekao je Kokcharov i dodao da bi napredovanje iz Hersona preko rijeke Dnjepar ili napad prema Enerhodaru preko akumulacije Kakhovka bile operacije vrlo visokog rizika.

“Također sam skeptičan da bi Ukrajinci pokušali izvesti protuofanzivu u jako urbaniziranim područjima u Donjecku, Horlivki ili Bahmutu jer bi to bilo vrlo skupo urbano ratovanje, kazao je Kokcharov

Sjeverni dio Luganske oblasti je manje naseljen i ravničarski, što ga čini pogodnijim za mehanizirane borbe. Ali, rekao je Kokcharov, čak i uspjeh tamo stvorio bi ranjivi ukrajinski istureni dio između Donjecka na jugu koji je okupirala Rusija i uže Rusije na sjeveru i istoku.

Južni napad od Zaporožja prema Melitopolju i obali Azovskog mora čini se najprikladnijom.

“To bi ruske snage u Ukrajini podijelilo u dvije skupine, jednu na istoku i jednu na jugu. Onaj na jugu postao bi puno ranjiviji u smislu opskrbnih linija jer bi jedina dostupna opskrbna linija bila preko Krimskog mosta. Dakle, ako se ponovno ošteti, to bi bio problem. Ali Rusi su toga potpuno svjesni ,” zaključio je Kokcharov, piše Klix.ba.

Najnovije

Uhapšen Borislav Gligorević, osumnjičen za silovanje Bošnjakinja 1992. godine u Zvorniku

Postupajući na osnovu potrage raspisane od strane Tužilaštva BiH, policijski službenici Granične policije BiH na graničnom prelazu Karakaj uhapsili...