Cenić: Međunarodna zajednica stalno rješava neke krize, a nama sve gore

Preporučujemo

Ekonomistica Svetlana Cenić danas je za N1 govorila o aktuelnim temama u društveno-političkoj svakodnevnici u BiH i regiji. Poručila je da ne vjeruje u nepristrasnost visokog predstavnika u BiH, a da međunarodna zajednica na području BiH stalno rješava neke krize dok je građanima sve gore.

Kako građani danas preživljavaju uz ove cijene?

“To je umijeće i umjetnost koja se gaji već decenijama. Ne želim da budem ironična ili cinična, ali nije jednostavno čak ni onim koji imaju solidna primanja. Primjeti se, hajde da kažem. Građani preživljavaju malo iz inostranstva, malo uz kredite, vidjeli ste koliko se povećalo kreditno zaduženje u bankama. Živi se na kredit. Naravno, građani se odriču malo po malo svega. Prvo kvaliteta hrane, pa lijekova, vitamina. Kupovne navike se mijenjaju i postaju sve siromašnije“, kazala je Cenić.

Podsjeća da je ranije kazala da će rast inflacije usporiti.

“Što se tiče predviđanja, ja sam u vašoj emisiji rekla da će rast inflacije usporiti ali da cijene neće padati. To se obestinilo. Uvijek upozoravam građane da malo obrate pažnju da trgovci često povećaju cijene iznad onoga što treba i što je potrebno“.

“Nažalost kod nas kad se nešto analizira, uzmu se 2-3 tačke nekog parametra, pa onda kažu “ako se ovo promijeni, a pod uslovom da sve ostalo ostane nepromijenjeno”. To ne može, ne ide tako u realnom životu. Ipak, usporit će rast inflacije. Ona je već usporavala krajem prošle godine, ali pogledajte kako je u svijetu, BiH ima najveću stopu inflacije“, kazala je Cenić.

Cenić kaže da je ustaljena politička praksa u BiH na principu “ja tebi pustim ovo, ti meni ono”.

“Zavaravali su građane da rade na tome, ni ovi kako vidim neće uraditi ništa. Na državnom nivou većina ovlaštenja nije kada su u pitanju privreda i socijala, ali jesu neke druge stvari, stvaranje i kreiranje nekog ambijenta ili inicijative. Prvo su se poredali sa imenovanjima, pa postavljanja koja su nezakonita i dalje, nisu u skladu sa zakonom. Standardna praksa “ja tebi ovo pustim, ti meni ono”. Niko se nije bavio evropskim procesima, vidim da je Denis Bećirović nešto govorio“.

“Sada je sve opravdanje da su bili izbori pa čekamo ko će sastaviti većinu. Ja se sjećam svih vlada, dovoljno sam matora, gledat ćemo mjesecima u Službenim glasnicima smjene, postavljanja, imenovanja i tako dalje”.

Cenić je poručila da ne vjeruje u nepristrasnost visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidt.

“Ne vjerujem u nepristrasnost gospodina Schmidta. Vidite od početka kako to ide, kada mu aplaudiraju iz Zagreba i puni su pohvala, onda vam bude još jasnije. Kada vidite da Čović bar tri dana nije izgovorio da su Hrvati ugroženi, onda vam je još jasnije, kada je optimista onda je najjasnije, a najčešće je optimista. Može mu se, u komotnoj je poziciji, uzeo je sve, može da kontroliše sve procese pa i ja bih bila. I Dodik je optimista isto“, piše N1.

Najnovije

Napeto na sjeveru Kosova, kao jedno od rešenja pominju se i novi izbori

Kako javljaju reporteri N1, u Zvečanu i u Leposaviću je od jutros primjetno pojačano prisustvo snaga KFOR. Snage KFOR...