Tokom potrage za nestalim malezijskim avionom pronađene olupine brodova iz 19. vijeka

Preporučujemo

Tragajući za olupinom aviona Malaysia Airlinesa na ljetu 370, koji je nestao u martu 2014. godine, istražitelji su na terenu, u dubinama okeana, pronašli ostatke dva trgovačka broda iz 19. vijeka.

Malezija je u januaru postigla dogovor sa firmom “Ocean Infinity” iz Hustona, kako bi bila nastavljena potraga za avionom, godinu dana nakon što je zvanična akcija koju su vodili Malezija, Australija i Kina u južnom Indijskom okeanu okončana.

Ostaci brodova su pronađeni na dubini od četiri kilometra. Pretpostavlja se da je riječ o engleskim brodovima koji su u 19. vijeku prevozili ugalj.

Dr. Ross Anderson iz Muzeja Zapadna Australija smatra da se jedan od brodova 1868. godine kretao iz Engleske u Indiju i da se na njemu nalazilo 28 članova posade.

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da je riječ o brodovima koji su potonuli 1894. i 1897. godine, prenosi Anadolija.

Avion MH370 nestao je 8. marta 2014. godine na ljetu od Kuala Lumpura prema Pekingu sa 239 putnika.

Nakon sat vremena, prestao je da šalje signale kontroli leta, te je nestao sa radara. Nekoliko dana nakon misterioznog nestanka, malezijska vlada saopštila je da aviona “nema”, ali da su svi putnici i posada mrtvi.

Do sada najskuplja potraga u historiji civilne avijacije počela je 18. marta 2014. godine na prostoru površine veće od 4,5 miliona kvadratnih kilometara. Nakon potrage avionima i brodovima prednost je data podmorskom istraživanju koja takođe nije dala rezultate.

Najnovije

FBI uhapsio pripadnicu jedinice Zulfikar, optužena da je tokom rata u BiH mučila Srbe

Državljanka SAD-a iz Bosne i Hercegovine uhapšena je jučer u Morgantownu u Zapadnoj Virginiji pod optužbom da je lagala...