U 50 francuskih gradova štrajkovi i demonstracije

Preporučujemo

Širom Francuske danas su planirani štrajkovi i demonstracije u znak protesta na reforme vlade te zemlje i mjere stezanja pojasa, javlja Anadolija.

Francuzi planiraju danas organizirati štrajkove i demonstracije u najmanje 50 gradova širom zemlje.

- -

Generalna konfederacija rada Francuske (CGT) uz podršku brojnih sindikata i slogan ”Ujedini borbu“ pozvala je na organiziranje štrajkova i demonstracija na nivou zemlje. U štrajkovima i protestima učestvovat će uposlenici željeznica, zdravstva, energetike, komunalnih preduzeća, avijacije, pošte, prosvjete i javne uprave.

Očekuje se da će na protestima u Parizu, planiranih za poslijepodnevne sate, učestvovati na desetine hiljada ljudi.

Uposlenici željeznica organiziraju postepeni štrajk. Danas će doći do četvrte faze, nakon koje će štrajkovati dva dana sedmično do kraja juna. Od danas im se pridružuju i uposlenici RATP-a, kompanije zadužene za tramvajski i metro saobraćaj u Parizu i okolini.

Štrajk su najavili i uposlenici sektora za pružanje usluga distribucije električne energije i plina. Štrajk bi mogao potrajati do kraja juna, a prekide u napajanju električnom energijom osjetit će velike kompanije i pojedini lanci supermarketa.

- -

Javni sektor protivi se planiranim promjenama u statusu službenika i padu kupovne moći. Do sada su dva puta štrajkali, a Konfederacija javnih službenika pozvala je usposlenike da podrže današnji niz štrajkova.

Nezadovoljni su i uposlenici zdravstva koji se žale na visinu prihoda i mogućnosti u tom sektoru. Ukazali su na prenatrpane bolnice, nedostatak kadrova, a slično mišljenje dijele i uposlenici domova za starije osobe.

Prosvjetni radnici, naročito oni iz predškolskih ustanova i obdaništa nezadovoljni su uslovima rada i najavili prekid pružanja rada kantina i kuhinja.

Štrajkovima i demonstracijama pridružit će se i uposlenici pošta, najavivši kako neće vršiti isporuke na mnogim adresama širom grada. Štrajkuje i dio uposlenika francuske radiotelevizije.

Uposlenici nacionalne aviokompanije Air France od februara štrajkuju postepeno i zahtjevaju poboljšanje uslova rada i povećanje plata od šest posto. Dnevni troškovi štrajka Air France koštaju oko 20 miliona eura.

Generalnim štrajkovima i demonstracijama organiziranim 22. marta pridružilo se oko 500.000 ljudi.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...