Uhapšen Ferid Okić, vođa prve zločinačke organizacije presuđene u BiH?

Preporučujemo

U akciji koju od jutros provode pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona uhapšen je Ferid Okić, a policija trenutno pretresa njegove objekte.

Ovu informaciju objavio je portal Istraga, a iz MUP-a Tuzlanskog kantona nam zasad nisu mogli zvanično ništa potvrditi, kazavši da će se oglasiti u toku dana.

Okić je, navodno, uhapšen zbog trgovine drogom, a akcija se provodi po nalogu Kantonalnog tužilaštva TK.

Ferid Okić bio je vođa prve zločinačke organizacije presuđene u Bosni i Hercegovini.

On je 2007. godine pravosnažno osuđen pred Sudom BiH na 26 godina robije.

Najveću dotad izrečenu kaznu za organizovani kriminal na Sudu BiH Okiću, bivšem policajcu, izreklo je Apelaciono vijeće kojim je predsjedavao sudija Mitja Kozamernik. Prvostepeno je bio osuđen na 22 godine.

Istom presudom na godinu zatvora tada je osuđen i Vasija Fevzi, zbog pomaganja Okiću i njegovim saučesnicima.

Ferid Okić proglašen je krivim zbog organizacije i rukovođenja zločinačkom organizacijom koja se bavila međunarodnim švercom više desetaka kilograma heroina i velikim količinama ecstasyja, koji je u više navrata švercovan u BiH, odakle je odvožen u Istanbul.

Na povratku iz Istanbula u skrivenim spremnicima u rezervoarima automobila kao i u balama tekstila uvožen je heroin i švercovan srebrni nakit.

Okić i njegova zločinačka grupa optužena je i za nekoliko otmica prilikom kojih su od familija otetih tražene otkupnine i oduzimana imovina otetih.

Okić je osuđen i za razbojništva i oružane pljačke Union banke i “BH pošte” prilikom kojih je ukradeno oko 630.000 KM.

Zločinačkoj grupi na teret je stavljeno i ubistvo Faika Kalendera u Sarajevu.

Tužilaštvo BiH 22. novembra 2004. godine podiglo je optužnicu protiv Okića, Isljama Kalendera, Seada Akeljića, Harisa Mehanovića, Aldina Musića, Esada Kolčaka i Vasije Fevzija.

Ranije su krivicu priznali Mehanović, Musić i Akeljić. Isljam Kalender je osuđen na osam godina zatvora, a Esad Kolčak na dvije godine i sedam mjeseci.

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...