Uhvaćeni, strijeljani, pa spaljeni: Klanjana dženaza žrtvama iz lomače u Hemlijašima kod Kalesije

Preporučujemo

Uhvaćena, a zatim strijeljana, pa spaljena grupa Bošnjaka iz Hemlijaša kod Kalesije danas je nakon 26 godina pronašla svoj smiraj. U haremu mjesne džamije obavljena je dženaza i ukop žrtava, među kojima su bili otac i sin, Pašan i Ibrahim Vildić.

Osim njih, ubijeni su još i Mujo Vildić, Mustafa Vildić, Smajil Vildić, Nedžib Zulić, Ibrahim Turkić i Mustafa Kuduzović. Monstruozni zločin preživjeli su Alija Ibrišević i Omer Mehmedović, koji je preminuo prije dvije godine.

- -

Ibrišević se sjeća da su u maju 1992. godine nakon zarobljavanja zločinci grupu ljudi odveli u jednu štalu, gdje su ih strijeljali, a zatim su njihova tijela zapalili. Ibrišević je bio nepovrijeđen, a pošto se zločincima žurilo da nastave svoj krvavi pohod, brzo su se udaljili od mjesta zločina, pa je on izvukao teško ranjenog Mehmedovića prije nego je štala planula.

Iz obližnje šumice posmatrali su kako gori objekt u kojem su bila tijela njihovih komšija i prijatelja.

“Omer me molio da ga ne ostavljam. Odvukao sam ga do rječice, saprao sam mu krv i stomak sam mu previo majicom. Mene metak nije ni okrznuo, a on je bio teško ranjen. Gledali smo kako štala gori”, priča Ibrišević.

Ibran Vildić danas je ukopao pet članova svoje porodice: oca, brata, amidžu, rođaka i daidžu.

Najviše ga, priča, boli to što za smrt njegovih najbližih niko nije odgovarao.

“U Tužilaštvu BiH kažu navodno da nema dokaza, a dvojica su preživjela zločin, iako je jedan kasnije umro. Postoje svjedoci i znaju se imena zločinaca, a davali su i izjave istražiteljima. Uostalom, najbolji dokazi su im ovi tabuti s posmrtnim ostacima koje danas ukopavamo”, rekao je Vildić.

Dženazu-namaz predvodio je Vahid ef. Fazlović, tuzlanski muftija, koji je poručio da se ovaj monstruozni zločin nikada ne smije zaboraviti, piše tuzlanski.ba.

Najnovije

BHRT zaprijetio RTV FBiH: Hoće li 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a

Menadžment BHRT-a danas je poslao opomenu da će 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a, rekao je...