- Advertisement -

Ukrajina dobila britanske protivtenkovske projektile

Preporučujemo

Britanski protivtenkovski projektili dostavljeni su Ukrajini, a premijer Anatolij Petrenko se zahvalio uz obećanje da će biti upotrijebljeni samo u “odbrambene svrhe”, odnosno za zaštitu vojske i civila od “aktivnosti koje bi mogle dovesti do eskalacije”.

Ukrajinski mediji pišu da je riječ o isporuci sistema koji ispaljuju projektile s ramena, a koji su poznati pod imenom NLAW. Dizajnirani su za uništavanje borbenih tenkova i drugih oklopnih vozila, a zajednički su ih razvile Švedska i Velika Britanija.

Ukrajina je u proteklim godinama postala još ovisnija o vojnoj pomoći Zapada. Prošle godine je Kijev dobio 30 protivtekovskih sistema Javelin od Washingtona.

Isporuka se dogodila u vrijeme kada zapadnjački lideri i zvaničlnici NATO-a tvrde da Rusija okuplja snage i vojnu opremu blizu granice s Ukrajinom s mogućnom namjerom da izvrši invaziju. Generalni sekretar NATO-a Jens Sotlenberg je optužio Moskvu za provođenje “neobjašnjenog i neopravdanog” gomilanja vojske i naoružanja. Rusija je odbacila navode o planiranju napada na susjednu zemlju.

Moskva je održala odvojene razgovore s predstavnicima SAD-a, NATO-a i OSCE-a prošle sedmice u pokušaju da ublaži tenzije i dobije garancije da vojni blok predvođen Amerikancima neće biti proširen prema istoku. Rusija smatra prijetnjom širenje zapadnjačkih snaga duž njene granice.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastat će se s američkim kolegom Antonyjem Blinkenom u Ženevi u Švicarskoj, a sastanak je zakazan za petak. Tema će biti smirivanje tenzija.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...