Valter se vratio na Bistrik

preporučujemo

Zgrada Bistričke stanice je obnovljena, a radove je sa dva miliona KM finansirao Grad Sarajevo.

Završena je rekonstrukcija Bistričke stanice i ovaj nacionalni spomenik uskoro će biti dostupan građanima i posjetiocima. Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić na svom Facebook profilu potvrdila je da je sanacija završena te je najavila muzejsku postavku posvećenu kultnom filmu “Valter brani Sarajevo” na Bistričkoj stanici.

Naime, davne 1972. na Bistričkoj stanici snimane su scene filma “Valter brani Sarajevo”, jednog od najgledanijih na ovim prostorima.

– Reprezent bogate kulturno-historijske vrijednosti našeg grada vraća se u autentičnom izgledu svim građanima i gostima Sarajeva. U saradnji sa Filmskim centrom Sarajevo/Film Center Sarajevo, nacionalni spomenik BiH obogatili smo dijelom muzejske postavke “Valter brani Sarajevo”, navela je gradonačelnica Karić.

Zgrada željezničke stanice napravljena je na najvišoj tački Bistrika i danas predstavlja najimpozantniji objekat

Željeznička stanica Bistrik izgrađena je nakon što su austrougarske vlasti 1882. godine željeznicom uvezale Sarajevo sa Slavonskim Brodom i Budimpeštom. Tada se stvorila potreba da se sa Sarajevom povežu i istočni dijelovi BiH, gdje su, uz granicu sa Srbijom, bili stacionirani garnizoni.

Stanica je rekonstruirana u autentičnom izgledu, a prvobitno je pravljena u alpskom stilu uz prugu koja je bila jedna od najskupljih na ovim prostorima.

Obnova stanice, koja je napravljena tokom austrougarske vladavine, počela je u oktobru prošle godine. Novac za radove, više od dva miliona KM, osigurao je Grad Sarajevo.

Ovaj reprezentativni objekat velike historijske vrijednosti postat će mjesto susreta kulturnih i društvenih događaja značajnih za Sarajevo.

Zgrada željezničke stanice Bistrik napravljena je na najvišoj tački Bistrika i danas predstavlja najimpozantniji objekat na tom prostoru.

Muzejska postavka posvećena je kultnom filmu “Valter brani Sarajevo”

– Budući muzej i turistička atrakcija glavnog bosanskohercegovačkog grada mora da bude reprezent svega što Sarajevo i Bistrik kao jedno od najstarijih naselja ovog grada simboliziraju, istakla je gradonačelnica Karić i dodala da su postavljeni natpisi na ćirilici i latinici u skladu sa izvornim stanjem objekta.

NACIONALNI SPOMENIK

Zgrada stare Željezničke stanice na Bistriku je 2006, odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, proglašena nacionalnim spomenikom. Studio Urbing je bio projektant glavnog projekta rekonstrukcije i rehabilitacije Željezničke stanice Bistrik.

Obnova je počela kada je Grad Sarajevo riješio stambeno pitanje za sedam porodica koje su godinama živjele u ovom za stanovanje neuslovnom objektu.

Najnovije

Komšić o dešavanjima u NSRS: Avantura sa pogubnim posljedicama za Dodika i njegovu politiku

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je u večerašnjem Pressingu na N1 kazao da je odgovornost za sve što se bude...