Venecuela: Maduro favorit na predsjedničkim izborima uprkos krizi u zemlji

Preporučujemo

 Očekuje se da će venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro osvojiti drugi šestogodišnji mandat na današnjim izborima, uprkos produbljivanju krize koja je dovela do nedostatka hrane, povećanja inflacije i pada proizvodnje nafte u nekada bogatoj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Više od milion stanovnika Venecuele u posljednjih nekoliko godina napustilo je zemlju u potrazi za boljim životom u inostranstvu. Oni koji su ostali suočavaju se sa dugim redovima u kojima satima čekaju da dođu do subvencionirane hrane i podizanja keš novca koji je gotovo nemoguće pronaći.

Iako ankete pokazuju da Venecuelanci u velikoj mjeri krive Madura za svoje sve veće probleme i dalje je veliki favorit za pobjedu na predsjedničkim izborima zahvaljujući bojkotu izbora njegovih glavnih rivala zbog ogromnog nepovjerenja u Centralnu izbornu komisiju.

Maduro je predizbornu kampanju završio u četvrtak plešući na bini ispred okupljene mase ljudi, nakon čega je za venecuelansku sve dublju krizu optužio “ekonomski rat“ kojim orkestriraju Sjedinjene Američke Države.

Najnovije

Dok u Sarajevu ne može, u Zeničko-dobojskom kantonu policija oduzela više od 200 automobila

Sankcionisanje prestupnika u saobraćaju jedan je od primarnih zadataka policijskih struktura u BiH. Dok pojedini MUP-ovi godinama oduzimaju vozila,...