Vlada Kosova povukla iz Skupštine predlog Platforme za dijalog sa Srbijom

Preporučujemo

Vlada Kosova je na današnjem zasjedanju Skupštine Kosova danas povukla iz skupštinske procedure Platformu za finalizaciju dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, do postizanja nacionalnog koncenzusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar rada i socijalnog staranja Skender Recica je u ime Vlade zatražio od poslanika razumjevanje za povlačenje ranije predložene Platforme za finalizaciju dijaloga sa Srbijom.

”U ime premijera Ramusha Haradinaja tražim razumjevanje da se povuče Platforma za finalizaciju dijaloga između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa dvije zemlje, koja je procesuiranja Skupštini 23. aprila 2018. godine, kako bi se dobilo vrijeme za postizanje širokog nacionalnog koncenzusa i nastavak konsultacija”, kazao je Recica.

Predsjedavajući sjednicom, potpredsjednik Skupštine Xhavit Haliti je konstatovao da je pravo predlagača, u ovom slučaju Vlade, da povuče svoj prijedlog, iako je debata o toj Platformi bila na dnevnom redu ovog skupštinskog zasjedanja.

Do povlačenja predložene Platforme dolazi nakon što je jučer opozicioni Demokratski savez Kosova saopštio da neće podržati tu Platformu, jer ona predviđa da predsjednik Kosova Hashim Thaci predvodi kosovski pregovarački tim, kao i zato što je ”loše urađena i sadrži neustavne tvrdnje”.

Vladinu platformu su ranije već odbacile opozicione partije Pokret “Samoopredjeljenje” i Socijaldemokratska partija.

Najnovije

FBI uhapsio pripadnicu jedinice Zulfikar, optužena da je tokom rata u BiH mučila Srbe

Državljanka SAD-a iz Bosne i Hercegovine uhapšena je jučer u Morgantownu u Zapadnoj Virginiji pod optužbom da je lagala...