Zakon o zaštiti žrtava ratne torture razmatrat će Ustavni sud RS-a

Preporučujemo

Na današnjoj sjednici Zajedničke komisije Vijeća naroda Republike Srpske i Narodne skupštine RS-a nije postignut dogovor o amandmanima Kluba bošnjačkog naroda na Zakon o zaštiti žrtava ratne torture, pa će ovo pitanje razmatrati Ustavni sud RS-a.

Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a rekao je da je propuštena prilika da zakon postane nedsikriminirajući.

- -

“Predlagač je trebao da uvaži stavove Kluba poslanika koalicije “Domovina”, kao i Kluba delegata iz bošnjačkog naroda i da time završimo i usvojim zakon koji bi bio nediskriminirajući i u praksi provodiv. Ovako je ta šansa propuštena. Propustili smo priliku da pošaljemo poruku da se u ovim institucujima poštuje domkratija, ljudska prava. Ovaj zakon je uglavnom obuhvatio žrtve iz reda srpska naroda, a uskratio je pravo onim narodima koji su bili žrtve, Hrvatima Bošnjacima i ostalim”, rekao je Bratić, prenosi Anadolija.

Delegati Kluba Bošnjaka krajem prošlog mjeseca pokrenuli su zaštitu vitalnog nacionalnog interesa navodeći da se ovim zakonom vrši diskriminacija nad žrtvama po nacionalnoj i vjerskoj osnovi, zatim po pripadnosti entitetu na dan stupanja na snagu zakona koji je usvojila Narodna skupština RS-a kao i načina dokazivanja u samom postupku dobijanja statusa žrtve, odnosno ostvarivanja prava.

Najnovije

Nizozemska obavještajna služba vidi ratove u Gazi i Ukrajini i uništavanje Kur’ana kao okidač za terorističke prijetnje

Nizozemska nacionalna obavještajna agencija saopštila je u utorak da su prijetnje usmjerene na Nizozemsku sve više povezane sa svjetskim...