Zatražio azil u BiH, utopio se u Sloveniji

Preporučujemo

Dva migranta utopila su se u rijeci Kupi dok su ilegalno prelazila granicu između Hrvatske i Slovenije, potvrđeno je za RSE iz slovenske policije. Kako je rečeno, obojica su mladići, jedan iz Alžira, jedan iz Maroka.

Tijelo mladića najvjerovatnije iz Maroka nađeno je 9. aprila u rijeci Kupi, i to nakon što je prijatelj s kojim je pokušavao preći rijeku priveden i u policiji ispričao šta se dogodilo te da nije uspio spasiti prijatelja.

- -

Dan kasnije ronioci su našli i drugo tijelo, prema riječima policije, alžirskog državljana, koji je s još trojicom prijatelja pokušao preći rijeku.

Kako su rekli iz policije za RSE, identitet Alžirca je utvrđen, dok se identitet Marokanca još utvrđuje.

Iako nismo dobili zvaničnu potvrdu o identitetu mladića iz Maroka, čovjek koji se predstavio kao njegov rođak javio se RSE s informacijom da se njegov rođak utopio, navodeći ime i prezime Kamala Brikija koji je na putu u Sloveniju boravio u Sarajevu.

S novinarima RSE Kamal je razgovarao u blizini azilantskog centra gdje je bio registriran. U BiH je došao iz Crne Gore. Tom prilikom je kazao da mu je plan da ide u Hrvatsku a potom u Sloveniju, odakle će dalje u Francusku gdje je htio živjeti.

- -

Slovenska policija navela je da se broj ilegalnih prelazaka granice s Hrvatskom udvostručio u prvoj četvrtini godine u odnosu na isti period 2017. godine.

Najnovije

Novi udarac Putinu: EU usvojila 14. paket sankcija protiv Rusije

Evropsko vijeće je danas usvojilo 14. paket ekonomskih i individualnih restriktivnih mjera kojima se zadaje dalji udarac Putinovom režimu...