Zatražio azil u BiH, utopio se u Sloveniji

Preporučujemo

Dva migranta utopila su se u rijeci Kupi dok su ilegalno prelazila granicu između Hrvatske i Slovenije, potvrđeno je za RSE iz slovenske policije. Kako je rečeno, obojica su mladići, jedan iz Alžira, jedan iz Maroka.

Tijelo mladića najvjerovatnije iz Maroka nađeno je 9. aprila u rijeci Kupi, i to nakon što je prijatelj s kojim je pokušavao preći rijeku priveden i u policiji ispričao šta se dogodilo te da nije uspio spasiti prijatelja.

Dan kasnije ronioci su našli i drugo tijelo, prema riječima policije, alžirskog državljana, koji je s još trojicom prijatelja pokušao preći rijeku.

Kako su rekli iz policije za RSE, identitet Alžirca je utvrđen, dok se identitet Marokanca još utvrđuje.

Iako nismo dobili zvaničnu potvrdu o identitetu mladića iz Maroka, čovjek koji se predstavio kao njegov rođak javio se RSE s informacijom da se njegov rođak utopio, navodeći ime i prezime Kamala Brikija koji je na putu u Sloveniju boravio u Sarajevu.

S novinarima RSE Kamal je razgovarao u blizini azilantskog centra gdje je bio registriran. U BiH je došao iz Crne Gore. Tom prilikom je kazao da mu je plan da ide u Hrvatsku a potom u Sloveniju, odakle će dalje u Francusku gdje je htio živjeti.

Slovenska policija navela je da se broj ilegalnih prelazaka granice s Hrvatskom udvostručio u prvoj četvrtini godine u odnosu na isti period 2017. godine.

Najnovije

Shanghai produžava obavezno testiranje na koronu

Kineski najnaseljeniji grad Šangaj, produžio je obavezno nedjeljno testiranje na kovid do kraja septembra, sa namjerom da epidemiju korone...