Zbog podrške Palestini austrijski aktivist optužen da je hvalio terorizam, bit će izveden pred sud

Preporučujemo

Austrijski aktivist Michael Probsting bit će izveden pred sud pod optužbom da je “hvalio i podržavao terorizam” zbog govora koji je održao na demonstracijama protiv kontinuiranih izraelskih napada na Pojas Gaze.

Aktivist Michael Probsting poznat je po inspirativnim govorima na propalestinskim demonstracijama u Austriji i šire.
On je za Anadoliju kazao da su širom Austrije održani brojni propalestinski protesti nakon 7. oktobra prošle godine i početka brutalnih izraelskih napada u Gazi.

- -

Probsting je učestvovao kao govornik na tim protestima, a u januaru je po pozivu saslušan u policijskoj stanici.

Pokrenuta istraga za podršku terorizmu
– Ispitivanje je trajalo oko dva sata. Postavljali su mnoga pitanja o mom stavu prema Izraelu, palestinskom otporu i državi Izrael. Protiv mene je pokrenuta istraga. Pokrenuta je istraga o sumnji da sam podržavao terorizam i pozivao na terorizam. Bečko tužilaštvo me obavijestilo da imam saslušanje 2. maja – rekao je on.
Probsting je kazao da je iz obavještenja tužilaštva saznao da je protiv njega pokrenuta tužba zbog navodnog podržavanja i veličanja terorizma.
On je dalje kazao da je u mnogim svojim govorima otvoreno stao uz palestinski otpor i podržao otpor palestinskog naroda, te da je protiv “terorističke države Izrael”.
– Nemoguće je da ostanemo neutralni u ovom sukobu. Mi smo na strani Palestinaca – poručio je Probsting.
Istakao je da je bilo jasno da će Izrael iskoristiti Hamasov napad 7. oktobra da uništi Gazu i izvrši masakre, te da je stoga pozivao da se masakri spriječe.
Dodao je da ga tužilaštvo procesuira zbog podrške palestinskom otporu i protivljenja cionističkom režimu Izraela.
Prijeti mu zatvorska kazna do dvije godine
Probsting je istakao da se nada da će biti proglašen nevinim na suđenju koje će se održati 2. maja, ali da bi mogao biti osuđen na do dvije godine zatvora ako izgubi slučaj.
– Pošto često govorim na demonstracijama, ja i mnogi ljudi poput mene dobro smo poznata lica i predstavnici propalestinskog pokreta. Naravno, tužilaštvo želi da me ušutka – kazao je Probsting.
Istakao je da ovaj slučaj nije u potpunosti vezan samo za njega, te da mnogi pojedinci podržavaju palestinsku stvar i da su svi na meti.
– Ovaj slučaj je, po mom mišljenju, prvi slučaj protiv jednog propalestinskog aktiviste u Austriji nakon 7. oktobra. Tužilaštvo želi da bude primjer i da pokaže da će svi koji govore za otpor i Palestinu doživjeti istu situaciju i biti privedeni. To je smisao i svrha ovoga – rekao je Probsting.
Naglasivši da se radi o političkom procesu, Probsting smatra da je to napad na demokratska prava i slobodu misli.
– Ovo je vrlo tipična situacija, naravno, ne podnosi se tužba protiv onih koji su na strani Izraela ili odobravaju genocid – zaključio je Probsting.

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...