Zelenski pozvao da se ulože svi napori da se spriječi dalja eskalacija na Bliskom istoku

Preporučujemo

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski komentarisao je sinoćnji napad Irana na Izrael kazavši kako takve akcije, poput onih Rusije, prijete izazvati veći sukob. Također, pozvao je na napore da se spriječi daljnja eskalacija na Bliskom istoku.

“Ukrajina je osudila napad Irana na Izrael koristeći bespilotne letjelice i rakete ‘Shahed’. Mi u Ukrajini vrlo dobro znamo užas sličnih napada Rusije, koja koristi iste bespilotne letjelice “Šahed” i ruske rakete, istu taktiku masovnih zračnih udara”, kazao je Zelenski.

- -

Pozvao je da se ulože svi napori da se spriječi dalja eskalacija na Bliskom istoku.

“Iranske akcije prijete cijelom regionu i svijetu, baš kao što ruske akcije prijete većem sukobu, a očigledna saradnja dva režima u širenju terora mora se suočiti sa odlučnim i ujedinjenim odgovorom svijeta. Zvuk dronova ‘Šahed’, oruđa terora, isti je na nebu iznad Bliskog istoka i Evrope. Ovaj zvuk mora da posluži kao poziv na buđenje slobodnom svijetu, pokazujući da samo naše jedinstvo i odlučnost mogu spasiti živote i spriječiti širenje terora širom svijeta”, kazao je.

Dodao je da svijet ne može čekati da se pregovori nastave.
“Riječi ne zaustavljaju bespilotne letjelice i ne presreću rakete. Samo opipljiva pomoć ima. Pomoć koju očekujemo. Moramo ojačati sigurnost i odlučno se suprotstaviti svima koji žele teror učiniti novom normalnošću”, dodao je.

Na kraju je zaključio da je ključno da Kongres Sjedinjenih Američkih Država donese “neophodne odluke za jačanje američkih saveznika u ovom kritičnom trenutku.”

Najnovije

Broj zaposlenih u BiH u martu bio 853.002 osobe, a prosječna neto plaća 1.353 KM

U martu 2024. godine broj zaposlenih osoba u BiH iznosio je 853.002, a od toga 387.022 žena, navode iz...