Zelenski potpisao zakon o mobilizaciji, stupa na snagu nakon mjesec dana

Preporučujemo

Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski potpisao je zakon o unapređenju određenih pitanja mobilizacije, vojne registracije i služenja vojnog roka.

Ranije je ovaj zakon potpisao i šef parlamenta, a na snagu stupa mjesec dana nakon objavljivanja.

- -

Najznačajnija promjena u odnosu na prvobitnu verziju je uklanjanje određenih uslova za demobilizaciju vojnih trupa. Parlament je naložio Kabinetu ministara da donese poseban statut kojim se uređuje demobilizacija i rotacija vojnog osoblja.

Zakon obavezuje Ukrajince koji imaju između 18 i 60 godina da obavijeste vojne vlasti o ličnim podacima, kako bi kancelarije za regrutaciju lakše procijenile ko može biti mobilisan u kojoj regiji. Vojno sposobnim muškarcima se također nameće zakonska obaveza da u svakom trenutku nose registracioni dokument koji im je izdala kancelarija za regrutaciju.

Odbor za nacionalnu sigurnost prethodno je uklonio odredbe o demobilizaciji i rotaciji vojnog osoblja iz vladinog zakona o mobilizaciji dok je bio u pripremi za drugo čitanje. Usvajanje zakonskog akta podržala su 283 poslanika.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH osudila izjavu Nešića i sramnu kampanju protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje sramnu kampanju koju vode političke, akademske, medijske, a, nažalost, i neke vjerske...