Zenica: Premijera filma „Sretan put/Bon voyage“ ili priča o Bosni 20 godina nakon rata

Preporučujemo

U subotu 20. januara sa početkom u 20 sati, u Multiplex  Ekran Zenica premijerno će biti prikazan film „Sretan put/Bon voyage“, autora i režisera Siniše Galića, koji govori o Bosni i Hercegovini dvadeset godina nakon rata.

Film je rađen u produkciji beogradskog Fakulteta dramskih umjetnosti, a uloge tumače Nenad Okanović, Radoje Čupić, Mugdim Avdagić, Nebojša Đorđević, Milica Sužnjević, Dušan Matejić, Jelica Kovačević i Markus Shinkel.

- -

Film na poseban način ističe postratnu stvarnost naše zemlje. Ljudi su duboko podjeljeni, tu podjeljenost vidimo svuda oko sebe. U svim našim sredinama, neko je „većina“, neko „manjina“ i u svim tim sredinama poraće jeste težak period borbe sa uspomenama, ranama, tugom pa i mržnjom. Sve se to jasno, održava i na mlade ljude i njihove živote.

U istočnoj Bosni, u autobusu se nalaze dva stara prijeratna prijatelja, pravoslavni sveštenik i muslimanski imam.

Stara dva prijatelja razdojio je rat ali u dubini svoje vjere, u iskustvu nekoga boljega životnoga perioda koji oni jesu živjeli, predstavljaju šansu za građenje novog života u našoj bolno ranjavanoj zemlji. „Sretan put“ jeste pokušaj da se poželi sreća nekom novom i boljem načinu građenja života u ovoj blagoronoj nam zemlji, saopćeno je iz Odbora za međureligijsku saradnju Zenica.

(Index.ba)

Najnovije

Nakon 31 godinu od paljenja, miniranja i rušenja sutra svečano otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu

Sve je spremno za sutrašnje otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu, koja je zapaljena i minirana 1993. godine, a...