Hrvatska traži više evropskog novca za zaštitu granica, do sada potrošili 200 miliona eura

Preporučujemo

Hrvatska zajedno s drugim članicama na vanjskim granicama EU-a traži više evropskih sredstava za čuvanje granica, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

– Hrvatska, Bugarska, Rumunija, Grčka, mi smo insistirali da se dodatno finansijski podrže zemlje koje čuvaju vanjske granice Unije – rekao je Plenković nakon završetka samita u Bruxellesu na kojem je jedna od tema bilo pitanje migracija i zaštite vanjskih granica.

- -

Šta ako budu morali vratiti novac zbog nasilja nad migrantima?

Plenković je objasnio kako je riječ o ideji da se od Evropske komisije zatraži da za Vijeće pripremi sveobuhvatan izvještaj i da se predvide odgovarajuća finansijska sredstva kako bi se pomoglo državama članicama da što bolje čuvaju vanjsku granicu, javila je Hina.

– Neko će to uložiti u žice, u ogradu, neko u tehničku infrastrukturu i opremu – rekao je Plenković, ponavljajući da za Hrvatsku ne dolazi u obzir postavljanje žice na granicama te da je do sada u opremu za čuvanje granica uložila 200 miliona eura.

Na pitanje prijeti li Hrvatskoj opasnost da se od nje zatraži povrat evropskih sredstava ako se dokaže da su ta sredstva korištena i za nasilno vraćanje migranata, Plenković je rekao da niko Hrvatsku ne spominje u tom kontekstu.

- -

– To uopće nije bila tema. Vidjeli ste da smo promptno reagirali i ja i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni direktor policije. Ministar je uputio pismo povjerenici Ylvi Johansson na tu temu, razjasnili smo sve što treba – rekao je Plenković.

Dodao je da je Hrvatska odgovorna i ozbiljna država članica koja je jedina uspostavila nadzorni mehanizam koji kontrolira “ponašanje hrvatskih policajaca, čiju požrtvovanost želim istaknuti i zahvaliti im na tome”.

Sa dužnosti udaljena trojica policajaca

Uprava policije nedavno je udaljila s dužnosti trojicu policajaca i pokrenulo disciplinski postupak protiv njih nakon što je u medijima objavljen snimak na kojoj maskirane osoba s dijelovima policijske opreme tuku migrante. Istraga je pokazala da se radi o uposlenicima interventne policije.

Plenković je rekao da u EU više nema nijedne članice koja je spremna prihvatiti veliki broj ilegalnih migranata otkud god dolazili, da više nema politike “Wir schaffen das” (Mi to možemo učiniti).

Najnovije

Paris Saint-Germain je prvak Francuske

Fudbaleri Lyona pobijedili su u uzbudljivoj utakmici 31. kola francuske Ligue 1 Monaco s 3:2, a usporedno s njima...