Emotivan govor Sancheza o priznavanju Palestine: Dame i gospodo, uradit ćemo to jer je pošteno

Preporučujemo

Premijer Španije Pedro Sanchez ponovno je danas tokom govora u Kongresu izjavio kako će Španija vrlo brzo priznati Palestinu te da je to neizbježan proces.

Tokom rasprave u geopolitičkim pitanjima u Kongresu Španije, Sanchez je rekao kako će do kraja sedmice razgovarati s brojnim evropskim zvaničnicima kako bi i oni pokrenuli isti proces kao i Španija.

- -

“Španija je, dame i gospodo, spremna priznati palestinsku državu. Priznanje je neizbježno, možda čak i u aprilu”, rekao je Sanchez.

Poručio je kako je u narednom periodu samo potrebno odrediti datum kada bi se ovaj čin mogao i desiti.

“Prošlog mjeseca sastao sam se s premijerima Irske, Slovenije i Malte kako bih promovirao ovaj značajan korak. I u narednim sedmicama nastavit ću ove napore nizom posjeta i poziva međunarodnim liderima”, poručio je Sanchez.

Govorio je i o tome zašto će Španija donijeti ovakvu odluku.

- -

“Uradićemo to, dame i gospodo, jer je to pošteno i jer to traži većina društva. To je u geopolitičkom interesu Evrope. Međunarodna zajednica neće moći pomoći Palestini ako ne prizna njeno postojanje”, zaključio je premijer Španije.

Najnovije

Hoće li opozicija iz RS pristati na Dodikovu igru oko bojkota izbora?

Predstavnici koalicionih partnera u RS-u dogovorili su se danas da pozovu opoziciju da ne prihvate izlazak na lokalne izbore...