Aličković: Srbi znaju da bi oružanim sukobom izgubili i ovaj entitet kojim vladaju

Preporučujemo

Osnivač AntiDayton pokreta u Bosni i Hercegovini Nihad Aličković gostovao je u ovosedmičnom Youtube podcastu portala Crna-Hronika.

AntiDayton je građanski pokret koji prvenstveno poštuje domovinu i njenu nezavisnost, suverenost i cjelovitost Bosne i Hercegovine.

- -

Međutim njegova borba mnogi smeta i stalno je u obračunu sa političarima koji Bosnu i Hercegovinu ne smatraju svojom domovinom.

Protiv njegovog lika i djela vodili su se sudski sporovi u Srbiji, prijetili mu sa likvidacijom, na kućni prag stavljali metke, sve u cilju njegovog zastrašivanja i odustajanja, međutim kako on kaže, iz cijele borbe izašao je jači.

Za portal Crna Hronika govorio je o aktuelnim stvarima u BiH, vojnoj sposobnosti mladih ali i građana koji žive u dijaspori, zagovaranju da se Bosna i Hercegovina vrati na “fabričke postavke” i za kraj je poslao poruku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku ali i bivšem direktoru BIA-e Republike Srbije Aleksandru Vulinu.

“Možda bi trebala dijaspora zaustaviti na 2,3 mjeseca slanje novca u BiH, pa da se osjeti onda koliko ima gladnih, bespomoćnih, besparice i tako dalje. Tek bi se onda vidjele neke stvari. Dijaspora daje značaj tome i podržava nas maksimalno.

- -

Može biti rata ali i ne mora. S obzirom da smo imali 1992. godinu, to je dokaz da uvijek može biti rata na ovim prostirima i s obzirom da je ovo 11-ti genocid nad Bošnjacima uvijek postoji varijanta da se ovdje pokuša sa nekim novim genocidom.

U ovoj situaciji trenutno, podjele Bosne i Hercegovine na tzv. entitete i političku situaciju Bosne i Hercegovine mislim da srpska strana posebno u takozvanoj Republici Srpskoj da za im se nikakav oružani sukob ne bi isplatio u ovom trenutni ni iz kakvih ciljeva.

Svaki drugi građanin ove zemlje je Bošnjak. To moraju svi shvatiti a to Evropa možda najbolje zna, ali misli da “velikosrpska” u tzv Republici Srpskoj svjesna te situacije i svjesta da im oružani sukob ne bi ušao nikako u prilog. Znaju da bi oružanim sukobom izgubili i ovaj entitet kojim vladaju na određeni način. Mislim da su oni shvatili da ipak političkim putem pokušaju na to ocjepljenje na koji se pozivaju.” – izjavio je Aličković.

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...