Francuski zatvorski čuvari u štrajku od danas zbog čestih napada

Preporučujemo

Serija napada zatvorenika na čuvare zatvora dovela je do štrajkova širom Francuske, piše BBC.

Sindikati su obećali “totalnu blokadu” zatvora u ponedjeljak jer njihov spor sa vladom, o poboljšanju sigurnosti i višim platama, ulazi već u drugu sedmicu.

 

Francuska ministrica pravde Nicole Belloubet rekla je kako bi se voljela sastati sa vođama sindikata da bi se riješila ova kriza, dok su sindikati još prošle sedmice odbili prijedlog vlade da se štrajk završi.

Čuvari u zatvorima širom zemlje, uključujući i visoko osiguranu instituciju Fleury-Mérogis i zatvore izvan Pariza, počinju danas proteste.

Ministarstvo pravde Francuske naredilo je predstavnicima sindikata “počinjanje dijaloga odmah”. Štrajk dolati nakon mnogih napada zatvorenika na čuvare, u kojima su bili povrijeđeni.

Tri čuvara su napadnuta u zatvoru na jugu Pariza, dok su u nedjelju dvojica zatražila bolničku pomoć nakon što su napadnuti u Longuenesse zatvoru.

“Ovo je još jedan napad na naše osoblje, ne možemo to više trpiti”, rekao je predstavnik sindikata Yannick Lefebvre te dodao da su napadi postali uobičajena stvar.

(Ines Sandžaktarević)

Najnovije

Teška nesreća u Velikoj Kladuši, muškarac stradao u svom dvorištu

U teškoj saobraćajnoj nesreći u kladuškom naselju Vejinac, Gornji Purići, jedna osoba smrtno je stradala. Kako javlja Radio Velika kladuša,...