Zaboravljeni heroji: 23 godine od pogibije slavnog olovskog komandanta Senahida Bolića Bole

Preporučujemo

Na današnji dan prije 23 godine, od posljedica ranjavanja preminuo je Senahid Bolić Bolo, legendarni komandant Drugog bataljona Prve olovske slavne brdske brigade.  Na početku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, u aprilu 1992. godine, stupio je redove Teritorijalne odbrane RBiH u Olovu.

Obavljao je veoma značajne dužnosti u elitnim jedinicama Armije RBiH Olovo: komandir Čete Bakići, komandant 68. odreda TO Olovo, a zatim i komandant Drugog bataljona Prve olovske slavne brdske brigade.

- -

Sa svojom jedinicom naročito se istakao u odbrani južnih kapija grada Olova, u borbama za Kruševo, Bakiće, Prgoševo…

Prilikom odbrane rejona Kruševo, teško je ranjen gelerom granate, 14. januara 1994., od čijih posljedica je podlegao nakon sedam dana u bolnici „Gradina“ Tuzla, kao vojnik (bez čina), na dužnosti komandanta Drugog bataljona Prve olovske slavne brdske brigade.

Posthumno mu je u aprilu 1994. godine dodijeljen „Zlatni ljiljan“, te odlikovanje Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima. Posthumno je 1996. godine dobio čin pukovnika, te 2007. godine  priznanje Povelja za životno djelo općine Olovo.

(Index.ba)

Najnovije

SIN ZLOČINCA RATKA MLADIĆA TVRDI: Moj tata je u lošem stanju, jedva se kreće, ima opasne aritmije…

Presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić, koji se nalazi u haškom pritvoru, i dalje je lošeg zdravstvenog stanja, jedva govori,...