Haitijem su zavladale bande, Vijeće sigurnosti UN-a šalje međunarodne snage da uspostave red

Preporučujemo

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) odobrilo je međunarodnu sigurnosnu misiju na Haitiju, godinu dana nakon što je ta karipska država zatražila pomoć u borbi protiv nasilnih bandi koje su uveliko preuzele glavni grad Port-au-Prince.

Vijeće od 15 članica također je proširilo embargo UN-a na oružje kako bi uključio sve bande. Embargo se ranije odnosio samo na određene osobe. Dužnosnici Haitija rekli su da se vjeruje da je oružje koje koriste bande uglavnom uvezeno iz Sjedinjenih Američkih Država.

Vijeće sigurnosti UN-a je usvojilo rezoluciju koju su izradili SAD i Ekvador, a kojom se ovlašćuje tzv. Multinacionalna sigurnosna podrška “da poduzme sve potrebne mjere” odnosno upotrijebi silu.

Kina i Rusija bile su suzdržane pri glasanju dok je preostalih 13 članica glasalo za. Diplomati su rekli da su Kina i Rusija bile oprezne s odobravanjem opće upotrebe sile.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je vijeću u augusut da je potrebna “snažna upotreba sile” od višenacionalnih policijskih snaga i upotreba vojnih sredstava kako bi se uspostavio red i zakon na Haitiju i razoružale bande.

Odgovor na zahtjev Haitija za pomoć odgođen je zbog borbe da se pronađe zemlja voljna voditi misiju sigurnosne pomoći. Kenija je u julu istupila s obećanjem 1.000 policajaca. Bahami su tada angažirali 150 ljudi, dok su Jamajka i Antigva i Barbuda također rekle kako su voljne pomoći.

Guterres je pozvao zemlje, posebno u Americi, “da nastave graditi na ovom novom zamahu”. Nakon odobrenja vijeća u ponedjeljak, nije bilo odmah jasno koliko brzo bi snage mogle biti na terenu.
Iako ne šalju nikakve trupe, Sjedinjene Države se nadaju osigurati 100 miliona dolara za podršku multinacionalnoj misiji, kroz logistiku i finansije rekao je prošli mjesec američki državni sekretar Antony Blinken. To bi moglo uključivati ​​obavještajne podatke, zračni most, komunikacije i medicinsku podršku.

Zemlje su oprezno podržavale neizabranu administraciju premijera Ariela Henryja, koji je rekao da se pošteni izbori ne mogu održati uz trenutnu nesigurnost. Haiti je od januara bez ijednog izabranog zvaničnika.

Najnovije

Naredne sedmice počinje suđenje Dodiku i Lukiću, a Sud izriče presudu Cikotiću

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 6. decembra, planiran je početak suđenja početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...