Hasičević i kantonalni ministri razmatrali pokretanje akcije ‘Zaključana cijena’

Preporučujemo

Federalni ministar trgovine, Amir Hasičević, održao je danas u Sarajevu sastanak s kantonalnim ministrima u čijoj nadležnosti je oblast trgovine na kojem su među ostalim razmatrali pokretanje akcije u sklopu jačanja društvene odgovornosti pod radnim nazivom “Zaključana cijena” gdje je preliminarno dogovorena grupa od 34 artikla za koje bi se dogovorila snižena cijena.

Hasičević je nakon sastanka izjavio da bi, prema razgovorima sa terena, obuhvat artikala mogao biti i veći.

– Tu moramo uključiti trgovce sa aspekta jačanja njihove društvene odgovornosti, odnosno da se oni na jednoj dobrovoljnoj osnovi uključe u akciju i drago mi je da su pristali. Tu nam treba podrška i resornih ministara i danas smo imali konstruktivnu raspravu – istakao je Hasičević.

Sastanak sa kantonalnom ministrima, kako je dodao, prvi je korak je u nastavku kontinuiranog dijaloga i nastojanja da se zajedničkim snagama pronađu najbolja rješenja koja će zaustaviti rast cijena osnovnih životnih namirnica, sa posebnom pažnjom prema socijalno osjetljivim kategorijama. U tom smislu je i ranija odluka kojom je spisak od 9 artikala za koje je predhodnom odlukom utvrđena maksimalna marža, proširena na 15 artikala.

Ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja Posavske županije Dragutin Živković je ocijenio da je dobro što je korigovana ranija odluka od 31. augusta koja je izazvala niz reakcija, te definirani potrošački artikli sa maksimalnim maržama u pogledu veleprodaje i maloprodaje.

– Današnji sastanak je upravo u tom kontekstu da dođemo do rješenja i uzmemo u obzir, sa stajališta i Županije Posavske i Ministarstva koje predstavljam i Vlade, male i velike trgovce i svakako uvažiti mjeru i inicijativu Vlade FBiH da zaštiti posebno socijalne kategorije, kao i one sa najmanjim prihodima – dodao je Živković.

Ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić je rekao da naši mali trgovci nisu bili spremni da iznesu sva ta ograničenja koja su bila navedena.

– Prva odluka je izazvala haos i ljudi nisu znali na koji način to da sprovedu i imali smo brojna pitanja. Moramo voditi računa o privrednim subjektima, ali i socijalno ugroženim kategorijama građana – poručio je Šibonjić.

Fokus današnjeg sastanka bio je na cijenama prehrambenih artikala, kao i unaprijeđenju saradnje u prometu roba i usluga. Također, razgovbarano je o poboljšanju poslovnog okruženja u oblasti trgovine putem unapređenja zakona i propisa, s fokusom na Zakon o unutrašnjoj trgovini i Zakon o kontroli cijena, na kojima je Federalno ministarstvo trgovine radilo posljednja četiri mjeseca.

Najnovije

Šta američki State Department kaže o terorizmu u Bosni i Hercegovini

State Department, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država, objavilo je izvjetšaj o terorizmu u svijetu za 2022. godinu. U...