Memorijalni centar Srebrenica i udruženja žrtava: Ostvarili smo pravdu za naše voljene

Preporučujemo

Memorijalni centar Srebrenica – Potočari Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine i udruženja koja okupljaju porodice žrtava genocida pozdravljaju usvajanje Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Međunarodnom danu refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine.

– Usvajanjem Rezolucije i stavljanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici u službeni kalendar Ujedinjenih nacija označava finalo poglavlje na putu priznanja genocida od strane globalne svjetske zajednice. Uz presude Međunarodnog suda prave i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ovim zaključujemo tri decenije dugu borbu za priznavanje istine o Srebrenici. Veliko hvala bosanskohercegovačkoj diplomatiji i svim prijateljima Bosne i Hercegovine koji su učinili sve da bismo dočekali ovu vijest – poručio je direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić.

- -

Poručuju da će se borba protiv negiranja genocida nastaviti, ali da javnost treba negatore izmjestiti iz fokusa pažnje te posmatrati to kao izolovane slučajeve poražene politike.

– Pred nama je nastavak djelovanja na prikupljanju informacija u vezi sa pronalaskom nestalih u genocidu na kojem vrijedno radi Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine i ICMP. Istovremeno, fokus rada Memorijalnog centra će biti na stvaranju alata za edukaciju generacija koje dolaze te internacionalizaciji izučavanja genocida u Srebrenici, gdje je Rezolucija temelj za nova partnerstva i prilike za saradnju. Konačno, Memorijalni centar i država Bosna i Hercegovina trebaju postati međunarodni akter u borbi za prevenciju zločina protiv čovječnosti i genocida u savremenim konfliktima – napominje Suljagić.

Za majke koje su izgubile najmilije u genocidu u Srebrenici, usvajanje Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Međunarodnom danu refleksije i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine predstavlja dugo očekivanu pravdu i priznanje.

– Usvajanjem Rezolucije ostvarili smo pravdu za naše voljene i osigurali da se njihova žrtva nikada ne zaboravi. Ovo je trenutak koji nas podsjeća na našu obavezu da nastavimo borbu protiv negiranja genocida i da gradimo društvo temeljeno na istini, pravdi i pomirenju – navode iz Udruženja Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženja Žene Podrinja, Udruženja Srebreničke majke i Udruženja žene Srebrenice.

- -

Memorijalni centar Srebrenica će nastaviti biti most međureligijskog i međuetničkog dijaloga te će ostati vodeća državna institucija na putu osiguranja poštivanja svih žrtava iz ratova devedesetih.

– Bošnjaci, bosanski muslimani, kao narod koji je žrtva genocida u Srebrenici, danas je dobio komad pravde i istine. To mu je dugovala civilizacija i historija. Mi, kao građani i građanke Bosne i Hercegovine smo dužni da gradimo mir, čuvamo stabilnost i stvaramo prilike za izgradnju dijaloga temeljenog na toleranciji, istini i vladavini prava. Pobijedili smo, zatvaramo jedno poglavlje, teško poglavlje za našu zemlju. Put je bio dug, trajao je decenijama. Današnji dan i ova Rezolucija bude nadu da je vrijeme da ovo društvo ozdravi. Izlazimo iz pozicije žrtve i u rukama imamo mehanizam da budemo oni koji će pomoći drugima u nevolji i učiniti sve da fraza ‘nikad više’ zaista nosi težinu i značenje – dodao je Suljagić.

Memorijalni centar Srebrenica je izrazio zahvalnost predstavnicima institucija, medijima, organizacijama civilnog društva, akademskoj zajednici u zemlji i svijetu na podršci tokom zagovaranja usvajanja Rezolucije.

– Posebno zahvaljujem članovima i članicama tima Memorijalnog centra te našim vanjskim saradnicima na velikom poslu koji je iza nas. Vrijedilo je – zaključio je Suljagić.

Generalna skupština UN-a je na plenarnom zasjedanju danas sa 84 glasa za, 19 protiv i 68 suzdržanih usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

– Rezolucija je trebala i ranije da bude usvojena, ali, evo, usvojena je danas i ovo je važan korak za budućnost. Glasanje je bilo teško, imali smo različite stavove zemalja, ali rezolucija je usvojena i to je bitno. Ovo je za nas važan trenutak. Važan je ovo trenutak za cijeli svijet. Razočarani smo odnosom Srbije i stavovima koje smo čuli. Zahvalni smo onim zemljama koje su podržale Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Emocije su prevladale, jer je ovo proces koji je dugo trajao, naša borba traje gotovo tri decenije. Svijet može učiti iz naše istrajnosti i iskrene borbe za istinu i pravdu – istakla je Nura Begović, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”, za Anadoliju.

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) saopćila je da ova odluka predstavlja značajnu prekretnicu u priznavanju i odavanju počasti žrtvama i preživjelima genocida u Srebrenici.

– Uspostavljanje Međunarodnog dana sjećanja i obilježavanja služi kao dirljiv podsjetnik na trajni utjecaj genocida na pojedince, porodice i zajednice. Naglašava imperativ očuvanja ljudskog dostojanstva i osnovnih prava te ponovo potvrđuje našu kolektivnu posvećenost sprječavanju da se takve strahote ikada više dogode. ICMP stoji u solidarnosti sa preživjelima, porodicama žrtava i svima koji su pogođeni genocidom u Srebrenici. Usvajanje ove Rezolucije predstavlja svijetlo sjećanja i nade za buduće generacije – navedeno je u saopćenju.

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...