Nastavljena istraga o tunelu do Višeg suda u Podgorici: Kopačima skinuli perike i kačkete?

Preporučujemo

Istražitelji pokušavaju da utvrde ko je mafiji ustupio plan glavnog grada, uputio ih u detalje podzemne infrastrukture Podgorice i dao im konkretne instrukcije, nakon što je jasno da su kopali po utvrđenim kotama, bez oštećenja elektro, vodovodne, telefonske mreže…, pišu “Vijesti”.

Policija raspolaže određenim snimcima na kojima se vide osumnjičeni, a “Vijesti” su u posjedu dvije fotografije – žene i muškarca, navodnih članova kriminalne grupe koja je provalila u sudski depo, odakle su ukradeni dokazi iz više predmeta.

Podzemni tunel dug bar 30 metara, iskopan je od stana u suterenu u Njegoševoj ulici, do sudskog depoa. Nadležni tvrde da je barem šest osoba učestvovalo u nesvakidašnjoj akciji mafije, kao i da je iz zgrade suda odnešeno 19 komada vatrenog oružja…

Ženska osoba koristila perike

Prema informacijama “Vijesti” ženska osoba s fotografije mijenjala je fizički izgled, između ostalog koristeći se perikama prilikom razgovora o zakupu stanova koje su koristili – jedan nedaleko od suda i drugi u podgoričkom naselju Zabjelo, gdje im je navodno bila baza…

Kačketom je pokriven i muškarac s fotografije dostupne “Vijestima”.

– U toku je razmjena podataka i informacija sa službama regiona u vezi sa hapšenjem, a čeka se i potvrda identiteta na osnovu tragova koji su pronađeni u suterenu zgrade u Njegoševoj ulici, tunelu, depou, stanu koji su koristili i kombiju –  kazao je jedan od sagovornika crnogorskih “Vijesti”.

Da se očekuje hapšenje, indirektno je najavljeno i juče nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, kad je šef crnogorske policije rekao da policija zna gdje je grupa osumnjičenih.

Ipak, kazao je da je tokom sjednice zauzet stav da ne izlaze u javnost s informacijama o identifikaciji osumnjičene šestorke, niti o tome gdje su.

– Iznošenjem takvih informacija samo bismo pomogli onim licima koja su učestvovala u ovim kriminalnim aktivnostima. 

Istraga i potraga za tim licima je aktivna, razmjenjujemo informacije na teritoriji Crne Gore i van naše države i mislim da bi davanjem bilo kakvih detalja pomogli tim licima da ostanu nedostupni – rekao je Terzić.

Dok se u takozvanoj gluvoj sobi Vlade pričalo o tome što je sve urađeno u istrazi, ali i propustima koji su doveli do upada u sudske prostorije, u Osnovnom državnom tužilaštvu trajala su saslušanja zaposlenih u Višem sudu.

Prema saznanjima “Vijesti”, nekoliko njih tražilo je da ih policajci ispitaju na poligrafu, koji su i prošli.

Kod koga su bili ključevi depoa

Nešto poslije 14 sati, pred tužiocem Markom Mugošom izjavu je dao i predsjednik Višeg suda Boris Savić.

Navodno, on je tužiocu rekao da su zbog bolovanja arhivara ključevi depoa posljednjih mjeseci bili kod njega, ali da ih je davao kolegama kojima su trebali spisi predmeta skladišteni u toj prostoriji.

Nakon saslušanja novinarima je rekao da je većina zaposlenih u tom sudu prošla poligrafsko testiranje.

Kazao je i da se ni on ne protivi takvom ispitivanju, ali da treba imati u vidu validnost takvih dokaza na sudu, jer oni više služe da se usmjeri istraga.

Da Savić i njegove kolege treba da prođu poligrafsko testiranje, sugerisao je jučer nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost premijer Dritan Abazović, dodajući da zna da niko nema zakonsku obavezu to da učini.

– Ali da bi makli sumnju sa sebe, moja je sugestija da svi, počev od predsjednika Višeg suda, odu na poligraf – rekao je Abazović, prenose “Vijesti”.

Otkriveno preturanje dokaza

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo koje rukovodi istragom obijanja depoa i policija do sada su otkrili brojne tragove koji bi ih već narednih dana mogli odvesti do hapšenja osumnjičenih.

Da je neko preturao dokaze za najznačajnije sudske postupke, otkriveno je 11. septembra ujutro.

U prvim satima, dok je još trajao uviđaj u obijenom depou i popis spisa i dokaza, otkriveno je da su lopovi u depo ušli podzemnim prolazom, koji su prokopali. Nakon toga pronađen je i stan do kog vodi tunel ispod zgrade Višeg suda.

Narednih dana pronađen je kombi koji su koristili rudari, a potom i stan na Zabjelu koji im je služio kao baza.

Utvrđeno je da je u akciji obijanja sudskog depoa učestvovalo najmanje šest osoba i da nijesu crnogorski državljani.

Jedan od sagovornika iz istrage kazao je da činjenica da depo nije obezbijeđen video-nadzorom, kao ni hodnik koji vodi do njega, istražiteljima otežava posao da utvrde da li je i ko, dok je trajala “akcija” obijanja, davao podršku iznutra, pišu “Vijesti”.

Najnovije

Kadrovska križaljka: Imenovani novi članovi Nadzornog odbora BH Pošte

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine danas su izabrani i v.d. članovi Nadzornog odbora BH Pošte. Za članove...