NATO: BiH se suočava sa sigurnosnim prijetnjama

Preporučujemo

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost državnog parlameta zatražila je od nadležnih institucija sveobuhvatnu informaciju o tome da li postoje paravojne formacije u našoj zemlji, nakon što su u medijima u taj kontekst stavljeni pripadnici “Srbske časti”. Ministar sigurnosti, koji je potvrdio da ima takva saznanja, danas bez komentara, piše N1.

Još nema zvanične potvrde da su pripadnici “Srbske časti” dio navodnih paravojnih formacija. Takvo saznanje nemaju ni u Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH. Oni su zatražili od nadležnih institucija da Komisiji dostave svoja saznanja.

- -

“Na osnovu informacija iz medija, zaključili smo da su građani uznemireni, i zatražili smo od nadležnih institucija podatke o tome da li postoje te paravojne organizacije, i da nam Ministarstvo sigurnosti, Tužilaštvo i policijske agencije dostave informacije za narednu sjednicu, kako bismo to raspravili, a oni poduzeli mjere iz svoje nadležnosti”, kaže Hazim Rančić, član Komisije iz SDA.

“Ministarstvo sigurnosti BiH je krovno za svih sedam sigurnosnih agencija. Ministarstvo će sigurno prikupiti te podatke”, dodaje Hanka Vajzović, članica Komisije iz DF-a.

Članovi Komisije za odbranu i sigurnost očekuja da tražene informacije dobiju do srijede, kada će ovo tijelo ponovno zasjedati. Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, ranije je potvrdio da duže vrijeme postoje saznanja o paravojnim formacijama, te da će dokaze o tome uskoro dostaviti Tužiteljstvu BiH.

Istovremeno, Mario Karamatić podsjeća da su se dosadašnje tvrdnje o navodnim paravojnim formacijama pokazale neistinitim i prenapuhanim. Prozvao je i ministra Mektića.

- -

“Šta reći o ministru koji mrtav hladan izjavi da BiH nema problema sa terorizmom, a samo u njegovom mandatu bila su dva teroristička napada, gdje je napadnuta vojska i policija”, poručuje Karamatić.

U vakumu između neprovjerenih tvrdnji i nedostatka zvaničnog stava nadležnih, međunarodne institucije oprezne u davanju ocjena. Iz OHR-a za N1 kratko odgovaraju:

“Bilo kakve navode o paravojnim organizacijama u Bosni i Hercegovini treba shvatiti vrlo ozbiljno i njima se ekspeditivno trebaju pozabaviti nadležni pravosudni i organi za provođenje zakona”.

I u NATO štabu lopticu prebacuju na domaće institucije:

“Iz perspektive NATO-a, BiH se suočava sa sigurnosnim prijetnjama slično kao i niz zemalja članica i partnera NATO-a. Dok NATO nadzire sveukupnu sigurnosnu situaciju u BiH, za konkretne informacije o tom pitanju bih vas zamolili da se obratite odgovornim institucijama BiH”.

Komandant mirovnih snaga EUFOR-a u BiH generalmajor Anton Waldner nedavno je navode o postrojavanju paravojnih formacija rekao kako to nije dobar znak međunarodnoj zajednici. Ministar Dragan Mektić nije odgovarao na naše pozive, a iz Tužiteljstva BiH nisu odgovorili da li istražuju navode o paravojnim formacijama, niti da li im je dostavljen najavljeni dokazni materijal.

Najnovije

Nakon 31 godinu od paljenja, miniranja i rušenja sutra svečano otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu

Sve je spremno za sutrašnje otvaranje Kizlar-agine džamije u Mrkonjić Gradu, koja je zapaljena i minirana 1993. godine, a...