Potpisan ugovor za opremanje kontrolne sobe i uvođenje video nadzora na stadionu “Asim Ferhatović Hase”

Preporučujemo

U skladu sa naporima koje rukovodstvo Općine Centar, kao vlasnik, ulaže u modernizaciju stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu s ciljem ispunjavanja kriterija koje propisuju FIFA i UEFA za održavanje međunarodnih utakmica, danas je na ovom stadionu upriličeno potpisivanje ugovora za opremanje kontrolne sobe i uvođenje video nadzora.

Vrijednost ugovora je 163.250 konvertibilnih maraka koje će Općina Centar izdvojiti iz ovogodišnjeg budžeta. U ime Općine Centar ugovor je potpisao načelnik Nedžad Ajnadžić dok je ugovor u ime Agencije ”Securitas” d.o.o. Sarajevo, kao izvođača radova, potpisao Edin Hukić.

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom kazao da današnje potpisivanje ugovora predstavlja nastavak napora da infrastrukturu stadiona, Općina Centar u saradnji sa Centrom za sport i rekreaciju, dovede na europski nivo.

– Nakon što smo potpisali ugovor za reflektorsku rasvjetu na stadionu prelazimo na drugi korak koji predstavlja početak radova za opremanje kontrolne sobe i uvođenje video nadzora čime ćemo povećati sigurnosni aspekt na stadionu na najveću moguću mjeru. Također, u narednim koracima modernizacije planiramo instalaciju semafora za rezultate, te u konačnici radimo oko pripreme tehničke dokumentacije za postavljanje travnate površine sa mogućnošću zagrijavanja kako bi mogli organizovati i u zimskim uslovima utakmice, objasnio je Ajnadžić.

Firma „Securitas“ ima veliko iskustvo u tehnološkom pogledu, a i ranije su radili ovako zahtjevne projekte. Na stadionu će biti postavljene dvije pokretne, te dodatne 24 kamere sa kojima će se upravljati iz kontrolne sobe.

Oprema je kanadskog proizvođača sigurnosne opreme Avigilon, sa kojom je već potpisan ugovor za isporuku opreme. Kamere mogu uz male dogradnje, raditi analitiku prepoznavanja lica koja imaju zabranu ulaska na sportske događaje ili za kojim je raspisana policijska potjernica.

Centar za sport i rekreaciju, koji upravlja stadionom na Koševu, će pružati svu potrebnu tehničku podršku u realizaciji ovog projekta.

–Ovo je jedan mali korak do našeg cilja, a to je moderan i savremen stadion. Reflektorska rasvjeta bi trebala biti gotova do polovine jula, odnosno prvih utakmica FK Sarajevo u Europskoj ligi, kazala je Jasmina Polić, direktorica Centra za sport i rekreaciju.

Prema potpisanom ugovoru Agencija ”Securitas” ima obavezu da okonča radove 45 dana od zaključenja ugovora. Na svu ugrađenu opremu i materijal daje garanciju u roku od godinu dana, dok je minimalan period obezbijeđenog servisiranja i rezervnih dijelova za ugrađenu opremu, nakon isteka garantnog roka, pet godina.

Općina Centar i Vlada Kantona Sarajevo, odnosno Ministarstvo kulture i sporta su obezbijedili po 500.000 KM za realizaciju projekta modernizacije stadiona na Koševu.

Današnjem potpisivanju ugovora osim savjetnika načelnika i njegovih saradnika iz stručnih službi Općine Centar također su prisustvovali predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić i njen zamjenik Mustafa Mulić, te vijećnici Sonja Akšamija i Senada Bosno.

Najnovije

Bolnice sve krcatije, situacija kritična: Epidemija iz Ukrajine mogla bi se proširiti na cijeli svijet!

Bolnice i zdravstvene ustanove širom Ukrajine posljednjih se sedmica susreću s drastičnim povećanjem infekcija zbog otpornosti na antibiotike, zbog...