Predsjednica CIK-a podnijela prijavu zbog tvrdnji da narko-kartel ima “svog čovjeka u komisiji”

Preporučujemo

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić podnijela je prijavu protiv “NN lica u vezi sa prepiskom članova narko-kartela putem aplikacije Sky” te tvrdnji da imaju “svog čovjeka u komisiji”.

Ova informacija je potvrđena iz Tužilaštva BiH za Klix.ba, a iz ove ustanove napominju da je prijava data u rad postupajućem tužiocu na dalje postupanje.

- -

Podsjetimo da je ovu vijest prvobitno objavio portal Istraga.ba, a radi se o Sky poruci koju je 20. aprila 2020. godine Mostarac Haris Behram poslao Edinu Gačaninu Titu.

Prema tim navodima, sporna poruka glasi:

“Onda sam saznao koliko su kutije važne toliko je da imamo nekoga u CIK-u (centralnoj izbornoj komisiji ) a on ima jednog koga redovno plat. A kad Nermin sjedne sa nama trojicom i vidi koliko smo ozbiljni i koje su naše mogućnosti i sposobnosti imamo osjećaj da ćemo mu i brata uzeti nama, znam da neće biti lahko al ako njega prebacimo imamo jednu od najozbiljnijih i najkompetentnijih mladih političkih figura u BiH koji je direktna veza sa Amerima”.

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH i produžio pritvor za još dva mjeseca Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać koji su uhapšeni u akciji “Black Tie 2” te se sumnjiče za organizirani kriminal.

- -

Osim njih troje, članovi krim-grupe su navodno bili Dženis Kadrić, Boško Jerković, Ibro Miladin, Dražen Čobović, Adna Helić, Tarik Zulović, Haris Bahram, Nedžad Suljević, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo, Husmir Gabeljić, Fatih Kol, Almir Serdarević i Suvad Sačić.

Oni se terete za krivična djela organizovani kriminal, pranje novca, zloupotrebe položaja, primanje nagrade i drugih oblika koristi u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi.

Najnovije

Stoltenberg: NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji vojne pomoći Kijevu

NATO će preuzeti veću ulogu u koordinaciji opskrbe Ukrajine oružjem, saopćio je danas Savez, preuzimajući dužnost od SAD-a u...