Pružanje zdravstvenih usluga poremećeno u 92 posto zemalja zbog Covida

Preporučujemo

Poremećaji u pružanju osnovnih zdravstvenih usluga, kao što je programa vakcinisanja ili tretmana bolesti poput AIDS-a zabilježeni su u 92 posto od 129 zemalja, navodi se u istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Anketa, provedena u novembru i decembru 2021. godine, pokazuje da su usluge “ozbiljno pogođene” te da je zabilježen “mali ili nikakav napredak” u odnosu na istraživanje s početka 2021. godine, navodi se u saopćenju WHO-a.

“Rezultati ove ankete naglašavaju važnost hitnog djelovanja za rješavanje velikih izazova zdravstvenog sistema, oporavak usluga i ublažavanje utjecaja pandemije COVID-19”, ističe WHO.

Usluga hitne pomoći pogoršane su u odnosu na prethodnu anketu.

Poremećaje u pružanju hitne pomoći prijavilo je 36 posto zemalja, što je porast u odnosu na 29 posto početkom 2021. i 21 posto u prvom istraživanju 2020. godine.

Pružanje neobaveznih operacija, poput zamjene kuka i koljena, poremećeno je u 59 posto zemalja, a nedostaci u rehabilitacijskoj i palijativnoj zaštiti zabilježeni su u otprilike pola zemalja, prenosi Al Jazeera.

Anketa je provedena u vrijeme velikog porasta broja zaraženih u brojnim zemljama zbog zaraznije omikron varijante korona virusa što je opteretilo bolnice.

Najnovije

Ambasada SAD u BiH o stavljanju Kajmaković na crnu listu: Vrijeme je da bh. pravosuđe očisti ispred svog praga

Nakon što je Ured za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva finansija (OFAC) stavio na crnu listu tužiteljicu Tužilaštva Bosne...