Schmidt o odluci Ustavnog suda BiH po Komšićevoj apelaciji

Preporučujemo

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt i ured OHR-a u BiH reagovali su na današnju odluku Ustavnog suda BiH da odbiju donošenje privremene mjere zatražene u apelaciji člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u vezi sa nametanjem izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH.

“Nakon današnje odluke Ustavnog suda BiH, kojom je odbijen zahtjev za donošenje privremene mjere, može se nastaviti proces formiranja vlasti FBiH. Ta odluka, međutim, nije signal za opuštanje, nego obaveza da se nastavi raditi. Izabrani političari sada se moraju pozabaviti prijeko potrebnim ustavnim reformama, nakon što je visoki predstavnik deblokirao institucije Federacije BiH. Evropska unija, međunarodna zajednica i visoki predstavnik spremni su posredovati u tome, navedeno je iz ureda visokog predstavnika.” prenosi Oslobođenje.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH oglasio se saopćenjem za javnost povodom današnje 131. plenarne sjednice na kojoj se, između ostalog, diskutovalo i o apelaciji člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u vezi sa nametanjem izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH.Istakli su kako su na ovoj sjednici isključivo razmatrali i odlučivali o zahtjevima podnosilaca za donošenje privremene mjere, što je na kraju odbijeno.

Najnovije

Salkić: Ništa od nezavisnog RS-a, on će biti sve više ovisan od BiH jer je pred kolapsom

U samom jednom danu iz Banje Luke poslane su opasne poruke za opstanak Bosne i Hercegovine. Prvo je predsjednik Narodne...