Put spasa za Goražde: Sjećanje na Grebak treba zauzeti posebno mjesto u historiji BiH

Preporučujemo

Na platou Grebak danas je skromno i uz poštivanje epidemioloških mjera obilježena tradicionalna manifestacija sjećanja na Grebak, put spasa za stanovnike opkoljenog Goražda.

Delegacije Vlade BPK Goražde i općine Foča u Federaciji BiH sa predstavnicima boračkih organizcija i Muftijstva goraždanskog položile su cvijeće na mezarju Grebak gdje su se prisutni učenjem odlomaka iz Kur’ana prisjetili onih koji su u ovim vrletima pali u odbrani slobodnih teritorija u Istočnoj Bosni.

“Danas smo se okupili u malom broju u odnosu na sam značaj manifestacije, međutim poštujući mjere i naredbe nadležnih organa bili smo primorani, tako da je ovo danas simboličan način da se ne zaboravi sam datum i značaj Grebka u ratu koji je neprocjenjiv za ovdašnje stanovnike”, kaže Edin Aganović, ministar za boračka pitanja BPK Goražde.

- -

Cvijeće je položeno i na spomen obilježju na Grepku. Iako je simbolično, obilježavanje ovih događaja iz prethodnog rata ne umanjuje njihov značaj, istakli su organizatori. Nadaju se i da će viši nivoi vlasti narednih godina manifestaciju na Grepku uvrstiti u vlastiti kalendar.

“Grebak ima posebno mjesto u našim srcima i u historiji treba zauzeti posebno mjesto. Ovo je datum od interesa za cijelu FBiH i nadam se da će u narednom periodu Vlada FBiH preuzeti sve aktivnosti oko obilježavanja ovog značajnog datuma”, poručio je Zijad Kunovac, načelnik općine Foča u FBiH.

Preko Grebka su iz Goražda prošle kolone izbjeglica, ali i ranjenika koje su se liječili u drugim gradovima ili van zemlje, a borci sa ovog područja imali su zadatak osigurati nesmetan prolaz preko ovog planinskog prevoja obroncima Jahorine prema Trnovu, Igmanu i Pazariću. Tokom rata ovim putem su prolazili zbjegovi u kojima je bilo i po 1500 ljudi, a bio je to put za materijalno-tehnička sredstva, dotok infuzija, medicinske pomoći za ratnu bolnicu i hranu prema Goraždu.

Prema raspoloživim podacima, putem spasa prešlo je više od 30 hiljada građana, dok tačan broj onih koji su smrtno stradali zbog posljedica smrzavanja i čestog granatiranja nije poznat.

- -

Na Grepku je formirana i Fočanska viteška brigada. Malobrojni učesnici ovogodišnje manifestacije su poštujući sve epidemiološke mjere i preoporuke okupljanje na Grepku okončali džuma namazom na ovom platou.

Najnovije

Izraelska vojska upala u Ibrahimovu džamiju u Hebronu: Zabranili ezan i molitvu

Izraelska vojska upala je u petak u Ibrahimovu džamiju u gradu Hebronu na Zapadnoj obali i zabranila ezan, odnosno...