Arnautović: Optičko skeniranje glasačkih listića možemo imati na izborima 2020. godine

Preporučujemo

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH danas je izvršena prezentacija optičkog skeniranja glasačkih listića. Član CIK-a Suad Arnautović uoči prezentacije je kazao da je ovim činom cilj pokazati kako je moguće u BiH organizirati optičko skeniranje glasačkih listića.

– Trenutno imamo prijedlog u Predstavničkom domu i Domu naroda PSBiH koji je zahtijevao tri koraka, odnosno tri tehnička unpređenja izbornog procesa, a koja očito nisu dobila podršku Parlamenta. Taj prijedlog je pored optičkog skenrianja, podrazumijevao i video nadzor kamerama na biračkom mjestu i upotrebu uređaja za kontrolu otiska prsta.

Međutim, ideja koju CIk godina promovira jeste da idemo korak po korak, odnosno da prvo krenemno sa skeniranjem glasačkig lsitića koji bi pomogli da imamo rezultate 15 do 30 minuta po zatvaranju biračkih mjesta, te da imamo apsolutno tačne pdoatke, istakao je Arnautović, piše Oslobođđenje.

Dodao je kako Parlament BiH treba da donese strategiju i akcioni plan za upotrebu novih tehnolgija u izbornom procesu.

Ističe da bez obzira što se trenutno neko protivi tome, nove tehnolgije su neizbježan proces u BiH.

– Ukoliko nešto ne želite naći ćete 1000 razloga za to, a ukoliko želite naći ćete i načina da to sporovede. Osim strategije i akionog plana, važan je i pilot projekat, tako da je optimalno vrijeme jedna godina da se sve realizira, navodi član CIK-a, te poručuje kako je sada pravo vrijeme da se krene u realizaciju projekta, kako bismo optičko skeniranje imali na narednim lokalnim izborima 2020. godine.

Najnovije

Naredne sedmice počinje suđenje Dodiku i Lukiću, a Sud izriče presudu Cikotiću

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 6. decembra, planiran je početak suđenja početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike...