Jednomjesečni pritvor za Maksima Božića zvanog Abu Muhamed i Edina Hastora

Preporučujemo

Sud Bosne i Hercegovine je odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenima Maksimu Božiću i Edinu Hastoru, donio rješenje kojim je djelimično usvojen prijedlog Tužilaštva, te je osumnjičenima određen pritvor iz razloga propisanih članom 132. stav 1.  tačke b) i c) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, dok je odbijen kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH da se osumnjičenim odredi pritvor zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga iz tačke a) i d) stava 1. člana 132. ZKP BiH. Pritvor po ovom rješenju može trajati najduže 1 (jedan) mjesec računajući od dana lišenja slobode, odnosno najduže do 10.05.2018. godine ili do drugačije odluke Suda.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo za koje se terete, te im je odredio pritvor zbog osnovane bojazni da će boravkom na slobodi ometati krivični postupak uticajem na svjedoke i saučesnike, te zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo ili da će dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijete, a za ta krivična djela može se izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna, saopćeno je iz Suda BiH.

- -

Maksim Božić i Edin Hastor su osumnjičeni da su počinili krivično djelo terorizam iz člana 201. stav 4. u vezi sa stavom 1. sve u vezi sa članom 29. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, piše radiosarajevo.

Inače, na jučerašnjem ročištu za određivanje pritvora je utvrđeno da je Božić, kojeg je SIPA uhapsila prije dva dana s velikom količinom naoružanja i zastavom ISIL-a, planirao je napasti SIPA-u i MUP Tuzlanskog kantona. Božić je bio blizak Mevlidu Jašareviću koji je osuđen za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu.

Najnovije

Veliko nevrijeme praćeno ledom pogodilo Tuzlanski kanton, oštećena vozila, stambeni objekti…

Tuzlanski kanton u večernjim satima pogodilo je nevrijeme praćeno grmljavinom, jakim udarima vjetra i gradom. Najteže su pogođeni Doboj Istok,...